dissabte, 24 de novembre del 2012

La cursa dels partits a Twitter abans del 25N

Com vaig fer amb els partits de les eleccions basques, he anat anotant cada dia els seguidors a Twitter que té cada dia cada una de les candidatures que es presenten a les eleccions de demà al Parlament de Catalunya. Com també vaig dir sobre el recompte dels partits bascos, evidentment aquestes dades no són extrapolables als resultats electorals, ja que ni tothom té Twitter, ni té per què seguir cap partit, perquè algú pot seguir més d'un partit o seguir-ne sense votar-lo com jo ja sigui perquè no pot votar a causa de l'edat o del lloc on viu o perquè en votarà un altre. Aquí el gràfic, del 5 d'octubre (dia que començava la campanya electoral a Euskadi) fins ahir:
(cliqueu a sobre del gràfic per ampliar-lo)
No calen gaires comentaris per veure quines formacions han crescut més i quines pràcticament no s'han mogut. CiU (@ciu) ha estat líder des del començament, superant els 20.000 seguidors els últims dies de campanya, mentre que ERC (@Esquerra_ERC) està còmodament en segona posició. La tercera durant gairebé tot el període de temps que he fet el seguiment ha estat per a SI (@solidaritatcat), que curiosament va experimentar el creixement més fort ahir, dos dies després que la CUP l'avancés. Precisament la Candidatura d'Unitat Popular (@cupnacional) és qui més seguidors (7.593) ha guanyat des del 2 d'octubre, passant de 8.105 a 15.698 ahir, avançant el PSC-PSOE tres dies després que comencés la campanya electoral i SI durant dos dies. El començament de l'ascens per la CUP va començar el dia de l'assemblea de Molins de Rei del 13 d'octubre, quan van tenir uns segons a TV3, i també es va accelerar força diumenge passat quan l'acte central va tornar a sortir pel telenotícies.

En 4a posició hi ha el PSC-PSOE (@socialistes_cat), que amb prou feines ha guanyat 1.300 followers, i ja per sota dels 10.000 trobem Ciutadans (@Ciutadans_Cs), amb 9.684; Reagrupament (@reagrupament), amb 8.685; i una mica més avall ICV-EUiA (@icveuia) i el PP (@PPCatalunya) que han estat tots els dies entre 6.000 i 8.000 seguidors. Inicialment el PP en tenia més però ICV-EUiA l'ha avançat. Reagrupament el 2 d'octubre també en tenia menys que aquests dos partits i els ha avançat als dos. Uns nou-cents seguidors per sota del PP hi ha els Pirates de Catalunya (@partitpirata), amb 6.097, que és el darrer dels partits que supera amb escreix els 1.000 seguidors.

Més per sota hi ha Democràcia Catalana (@DCatalana), el partit de Joan Laporta, que s'ha mogut entre els 1.026 i els 1.098 seguidors, i per sota del miler la Plataforma per Catalunya (@plataforma_cat), Escons en Blanc (@esconsenblanc), el Partit Republicà d'Esquerra-Izquierda Republicana (@PRE_Republicans), el Partit Família i Vida (@FamiliaiVidaCat), Des de baix (@desdebaix), i per sota del centenar el Partit Comunista del Poble de Catalunya (@PCPC_info), el Partit per Catalunya (@PxCat) i DemocraticaWEB (@democraticaWEB).

Com es pot veure he inclòs al recompte partits que no es presenten però que tampoc se sabia si e presentarien el 2 d'octubre quan vaig començar a fer-lo, i en canvi no hi ha partits que o tenen cap compte de Twitter de l'àmbit català (per exemple, el PACMA, la Unificación Comunista de España i UPyD tenen només l'estatal) o que directament no tenen compte de Twitter com Socialistes i Republicans o com Via Democrática, que fa servir com a compte del partit el del seu cap de llista, l'escindit de la PxC Pablo Barranco.

Finalment també és interessant veure quins vídeos electorals han tingut més visualitzacions a Youtube, com recull Llibertat.cat. És interessant el discurs que va fer Diego Cañamero a l'acte central de la CUP i que vaig penjar al Youtube, que ja s'ha vist més de 8.000 cops. Deixo aquí la meva porra (que evidentment voldria que fos diferent i dubto que l'encerti): CiU 65-PP 16-ERC 16-PSC 16-ICV 11-C's 6-CUP 5.